12-03-2015 / Ανακοίνωση του Δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη σχετικά με την χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί μας, σε απόλυτα συναινετικό κλίμα, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, κατά την εισήγησή του.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των θέσεων που προτάθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν. Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνησε ο μελετητής, το υποκριτήριο για το οποίο τόση κουβέντα έγινε μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου, δεν επηρεάζει τη βαθμολογία για καμία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσυρθεί η αλλαγή του υποκριτηρίου που είχε αποφασισθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τυχόν καθυστερήσεων γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Σας καλωσορίζω όλους. Καλωσορίζω επίσης τον κ. Μπούργκα και την συνεργάτιδά του που έχουν έρθει εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας.

Θέμα συζήτησης αυτό που αφορά όλους μας και είναι μείζονος σημασίας για την Άνδρο.

Θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα ενωμένοι, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, οξύνσεις και διαξιφισμούς.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας -και το εννοώ όλοι μας- ότι οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τα προσωπικά και τα εγώ μας και να κοιτάξουμε το όφελος του νησιού, δίδοντας λύση σε ένα πρόβλημα, που μας ταλαιπωρεί πάνω από 20 χρόνια.

Είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε όλοι μαζί.

Ένα ζήτημα το οποίο αν δεν λυθεί, δεν μπορεί το Νησί μας να αναπτυχθεί σε κανέναν τομέα.

Στο συμβούλιο του Νοεμβρίου 2014, ομόφωνα αποφασίσαμε να εμπλουτιστεί η υφιστάμενη μελέτη με νέες θέσεις.

Ήταν μια δέσμευση για εμπλουτισμό της υφιστάμενης μελέτης με νέες θέσεις, προκειμένου αυτό που θα προκύψει να είναι πιο αντικειμενικό.

Αυτή η δέσμευση, που την κατοχυρώσαμε και σαν συμβούλιο ομόφωνα, είναι απολύτως συμβατή τόσο με την δέσμευσή μας προεκλογικά, όσο και με τα έγγραφα που ερχόνταν από την αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζητούσαν επεξηγήσεις για την μελέτη, αλλά και να εμπλουτίσουμε με νέες θέσεις την υφιστάμενη μελέτη.

Συνεπώς δεν πρόκειται για νέα μελέτη αλλά για την ίδια, με εμπλουτισμό των θέσεων.

Επίσης να τονίσω πως χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή το έργο δεν έχει, απλούστατα γιατί ακόμα δεν έχουμε περιβαλλοντικούς όρους και δεν μπορέσαμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007- 2013.  Η χρηματοδότηση θα έρθει με το νέο ΕΣΠΑ 2015 - 2020, όπου τα χρήματα από την Περιφέρεια είναι δεσμευμένα, τόσο για την Άνδρο όσο και για άλλα νησιά που διατηρούν ΧΑΔΑ.

Στην διαδικασία που ακολούθησε, προτάθηκαν νέες θέσεις. Και ο μελετητής, έχοντας πλέον στα χέρια του όλες τις θέσεις, τις επεξεργάστηκε και θα μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα.

Πριν δώσω τον λόγο στον μελετητή, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να ακολουθήσουμε μια ήπια και πολιτισμένη συζήτηση. Έναν διάλογο στον οποίο, χωρίς προσωπικές αντεγκλήσεις και ακρότητες, να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να λυθούν όλες οι απορίες.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε -Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και πολίτες- ότι βρισκόμαστε εδώ με μοναδικό σκοπό να λύσουμε το πρόβλημα.

Να αποκτήσει το Νησί έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν κάνει κακό στο περιβάλλον αλλά αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλου του Νησιού».