30-03-2015 / Το Χρονικό του εορτασμού της Παναγίας της Θεοσκέπαστης

Το τριήμερο του εορτασμού της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, έγινε μέσα σε κλίμα λαμπρότητας, χαράς και αισιοδοξίας. Ακριβώς όπως άρμοζε στην πολιούχο του νησιού μας.  Σε αυτό συνετέλεσαν πολλά και πολλοί:

Η προετοιμασία από τον Παπαμιχάλη, τον εφημέριο του ομώνυμου Ναού, η οργάνωση από τον Δήμο Άνδρου, η συμμετοχή του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, η συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών, η συμμετοχή του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γαυρίου με το χορευτικό τμήμα, ο κατάπλους της φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι επισκέπτες και φίλοι του νησιού μας, καθώς οι Ανδριώτισσες και οι Ανδριώτες, που τιμούν πάντα την πολιούχο μας.

Η αγωνία ήταν μεγάλη, καθώς όλες οι ετοιμασίες και οι προσκλήσεις κινδύνευαν να πάνε χαμένες, αφού όλα τα δελτία καιρού, έδιναν βροχές και μάλιστα ισχυρές.

Η Παναγία μας όμως, όπως πάντα, είχε τον τελευταίο λόγο. Το θαύμα έγινε και ο καιρός ήταν εξαιρετικός: Καθόλου βροχή, δεν είχε κρύο και όλα έγιναν όπως είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί.

Την Παρασκευή το βράδυ κατέφθασαν στο νησί μας οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου. Δεν τα κατάφεραν όλοι, αλλά ήρθαν οι περισσότεροι. Πιο συγκεκριμένα:

Οι βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Ν. Συρμαλένιος, Α. Συρίγος, Γ. Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κ. Κουκάς, ο Έπαρχος Τήνου κ. Γ. Γιαγιάς, ο Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Ι. Απέργης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου κ. Β. Κορνάρος και ο πρώην Δήμαρχος Κιμώλου κ. Γ. Μαγκανιώτης.

Οι προσκεκλημένοι του Δήμου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Άνδρου, τους Αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους και τον Έπαρχο Άνδρου. Έφθασε επίσης και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με δικό της πούλμαν. Τα έξοδα μετακίνησης από και προς την Ραφήνα της μπάντας του Π.Ν. ήταν ευγενική χορηγία των αδελφών Στεφάνου και της «Golden Star Ferries», τους οποίους ευχαριστούμε.

Όλοι μαζί, ξεκινώντας από το Δημαρχείο, πήγαν στον εσπερινό της Παναγίας της Θεοσκέπαστης.

Μετά το πέρας του εσπερινού παραχωρήθηκε δείπνο στο φιλόξενο ξενοδοχείο της κ. Ματζαβελάκη-Βασιλοπούλου, τα έξοδα του οποίου ήταν ευγενική χορηγία του ιδρύματος Κυδωνιέως, τη διοίκηση του οποίου επίσης ευχαριστούμε.

Την επομένη το πρωί, συνάντηση στο Δημαρχείο και αναχώρηση για την Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δωρόθεος Β΄.

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με την καθιερωμένη πορεία, δοξολογία για τους ναυτικούς μας στην πλατεία Αφανή Ναύτη, ομιλία του προέδρου του Συλλόγου των Ναυτικών και τέλος ρίψη στεφάνων προς τιμή των αδικοχαμένων ναυτικών μας.

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ο Κυβερνήτης και το άγημα της Φρεγάτας λάμπρυναν με την παρουσία τους την τελετή. Η φιλαρμονική του ΜΟΥ.Σ.Α. για άλλη μια φορά ήταν εξαιρετική. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας απηύθυνε πανηγυρικό ο Δήμαρχος Άνδρου, αναφέροντας και λίγα λόγια για την ιστορία της Θεοσκέπαστης. Στη συνέχεια μίλησε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο κ. Συρμαλένιος και έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄.

Το απόγευμα κύλησε με χορευτικές εκδηλώσεις. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, ενώ το χορευτικό τμήμα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γαυρίου έδωσε μια πιο λαϊκή  χορευτική νότα, που ήταν ομολογουμένως ενυπωσιακή. Μικροί και μεγάλοι χορευτές εντυπωσίασαν το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας και παρουσίασαν  ένα εξαιρετικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κατανυκτική Λιτανεία με τα φώτα της αγοράς σβηστά, τις γυναίκες  του Συλλόγου Γυναικών να συνοδεύουν την Αγία Εικόνα, τους εθελοντές με τους αυτοσχέδιους πυρσούς, τους μαθητές με τα φαναράκια τους και πλήθος κόσμου να συμμετέχει σε αυτή την μαγευτική  νυκτερινή πομπή, την λαμπαδηφορία. Στην πλατεία Γηροκομείου έγινε δέηση και μετά ακολούθησαν  φαντασμαγορικές σκηνές με τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και τις «φωτιές» που ξεχύθηκαν στον αέρα, προκαλώντας τον θαυμασμό στους παρευρισκόμενους.

Κατόπιν η βόλτα στην αγορά με κόσμο, που θύμιζε κίνηση καλοκαιρινή, και έπειτα κάτω στο Παραπόρτι στην καθιερωμένη χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου Συνετίου, με τον πάντα φιλόξενο πρόεδρο και γιό του ιδρυτή του Συλλόγου κ. Δ. Φακή.

Κυριακή πρωί στο Κόρθι έγινε το μνημόσυνο προς τιμή των ευεργετών, αδελφών Μουστάκα. Το Μουστάκειο Κληροδότημα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κληροδοτήματα και  έχει προσφέρει πολλά στο Χωριό της Πίσω Μεριάς, τίμησε τους ευεργέτες του.

Στη Μεσαριά, επίσης το πρωί, ο Σύλλογος  «Αγ. Ταξιάρχης»  οργάνωσε ημερίδα για τον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, το ίδιο πρωί στη Χώρα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «τιμής και μνήμης» για τέσσερις επιφανείς Ανδριώτες, από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, σε συνεργασία με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και τον Δήμο Άνδρου. Τιμήθηκαν οι :  Μακαριστός Μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός και οι αείμνηστοι  Καθηγητές και Ακαδημαϊκοί  Χαράλαμπος Διαπούλης, Λεωνίδας Καραπιπέρης και Δημήτριος Πολέμης .

Το εορταστικό τριήμερο πήρε τέλος με μια συγκινητική εκδήλωση. Ο ΜΟΥ.Σ.Α. με τη φιλαρμονική του, παραχώρησε μια  εξαιρετική συναυλία στα πλαίσια της ετήσιας καθιερωμένης, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκινήθηκαν κι έμειναν ενθουσιασμένοι.

Στη συνέχεια, μετά το πέρας της συναυλίας, ο ΜΟΥ.Σ.Α. τίμησε τον πρώτο μαέστρο και αρχιμουσικό της Άνδρου, Σπύρο Μεταξά. Στην τιμητική εκδήλωση έδωσε το παρόν εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου αρχιμουσικού, η εγγονή του, η οποία συγκίνησε με τον ζεστό της λόγο όλους, στο αμφιθέατρο. Μάλιστα προσέφερε ένα μεγάλο έργο του μαέστρου, αφιερωμένο στην Άνδρο, στην φιλαρμονική μας. Το έργο αυτό, ονομαζόμενο «Ύμνος στην Άνδρο», παίχτηκε στο πιάνο από την κ. Τηνιακού και ο σημερινός μας μαέστρος κ. Δ. Σιδερής, το διασκεύασε σε ορχηστρικό, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και ενθουσιάζοντας το κοινό.

Τιμήθηκαν επίσης και όλοι οι μαέστροι της φιλαρμονικής μέχρι σήμερα και η εκδήλωση πήρε τέλος.

Έτσι, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του εορταστικού τριήμερου της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε όλους μας, στους επισκέπτες στους  φίλους και στους προσκεκλημένους.

Ήταν ένα μαγευτικό εορταστικό τριήμερο, που γέμισε τις ψυχές μας με πίστη, αισιοδοξία και αγάπη.

Και του Χρόνου!!!!!