29-03-2015 / Επίσκεψη Σιβιτανιδείου Σχολής

Παραμονή Θεοσκεπάστου στην Άνδρο ήρθαν μια ομάδα 36 μαθητών της Α΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου μαζί με 4 συνοδούς καθηγητές τους. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία–project», είχαν αναλάβει το «Όταν ο κινηματογράφος διαβάζει λογοτεχνία, Μικρά Αγγλία». Έτσι, ήρθαν σε επαφή με το ΝΠΔΔ πολιτισμού του Δήμου μας, ώστε να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Θεώρησα ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά έχουμε υποχρέωση να δείξουμε κυρίως στους επισκέπτες της Άνδρου, όλες τις ομορφιές που διαθέτει, να δείξουμε εξωστρέφεια ώστε να πάψει πια αυτός ο μύθος περί των δήθεν «αφιλόξενων» Ανδριωτών.

Την πρώτη ημέρα, έπειτα από μια στάση στο Μουσείο Ελιάς και την θαυμάσια ξενάγηση από τον κ. Χέλμη, ακολούθησε ένα ζεστό «καλωσήρθατε» από τον Δήμαρχο στο δημαρχείο.

Το απόγευμα, τους μαθητές περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Έχοντας συνεννοηθεί με την κ. Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέα του βιβλίου Μικρά Αγγλία, η οποία ήρθε με ιδιαίτερη προθυμία για αυτόν τον σκοπό στην Άνδρο, ανοίξαμε το Μουσείο της Καϊρείου βιβλιοθήκης και καλέσαμε τα παιδιά για μια συνάντηση. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κ. Δάμπαση για την διάθεση του Μουσείου.

Όταν η κ. Καρυστιάνη άρχισε να μιλάει στα παιδιά, η εικόνα θα μπορούσε να είναι από μόνη της σκηνή από κάποια ταινία. 36 μαθητές καθισμένοι κάτω στο ξύλινο πάτωμα του υπέροχου νεοκλασικού σπιτιού να ακούν κα να βλέπουν χωρίς σχεδόν να ανασαίνουν, εκστασιασμένοι θαρρείς από τον χείμαρρο των λέξεων, των φράσεων και των εικόνων που τους μετέφερε η κ. Καρυστιάνη.

Τέλος, έπειτα από τις πολλές ερωτήσεις που της έκαναν οι μαθητές, ρώτησε η ίδια κάποια μαθήτρια:

 «Ποια σκηνή σού άρεσε περισσότερο από την ταινία;»

 «Η σκηνή του φιλιού στο γεφυράκι», απάντησαν όλοι.

 «Ποια σκηνή, όμως, δεν σου άρεσε;» επέμεινε η κ. Καρυστιάνη.

 «Η σκηνή όπου η ηρωίδα, μαθαίνοντας τον θάνατο του αγαπημένου της, έβγαλε αυτήν την απόκοσμη κραυγή, εκεί δεν άντεξα και χαμήλωσα τον ήχο, φοβήθηκα», είπε πάλι η μαθήτρια.

 «Να μην φοβάστε τα έντονα συναισθήματα, εκεί πρέπει να δυναμώνετε τον ήχο, αυτά δίνουν νόημα στην ζωή μας. Μόνον όσοι τα νοιώθουν και δεν τα φοβούνται ζουν αληθινά, οι υπόλοιποι είναι ζόμπι», είπε γλυκά η  κ. Καρυστιάνη.

Την άλλη ημέρα, ανήμερα της Θεοσκεπάστου, παρακολούθησαν τη λιτανεία της εικόνας και το μεσημέρι ξεκίνησε μία ξενάγηση από τον Νίκο Βασιλόπουλο, ο οποίος ήρθε και αυτός γιατί η αγάπη του για την Άνδρο και την ιστορία της τον έκανε να τρέξει στο κάλεσμά μας.

Η ξενάγηση αφορούσε την Ενετοκρατία στην Άνδρο μέχρι την Επανάσταση του 21.

Στο Ναυτικό Μουσείο οι μαθητές άκουσαν ναυτικές ιστορίες από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα λόγω του βιωματικού χαρακτήρα που είχε η αφήγηση.

Από αυτά που είπαν σε όλους, έμειναν ενθουσιασμένοι και μας ευχαρίστησαν με την υπόσχεση να αποτελεί η Άνδρος προορισμό εκδρομής τους κάθε χρόνο.

 

Αθηνά Τσατσομοίρου

Πρόεδρος ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Άνδρου